Anni 41 år - Stalket af ekskæreste gennem 3 år

Lyt til Annis historie (9 min)

Mødtes på internettet

Anni mødte Jens på internettet, og de havde et kortvarigt forhold. Allerede mens de var kærester, oplevede Anni Jens som besiddende, dominerende og jaloux. Han var hele tiden over hende, og ville konstant vide, hvad hun lavede, med hvem, hvor og hvornår. Han insisterede på at hente og bringe hende til og fra arbejde, når hun skulle på familiebesøg, eller ud med sine veninder. Hendes indre alarmklokker ringede hurtigt, og hun brød forholdet efter et par måneder. Det var her, hendes mareridt startede. 

Igennem 3 år er Anni blevet stalket af Jens. Han har begået hærværk mod både Anni og mod hendes veninder, naboer, familie, kollegaer og været der hvor hun arbejder og der hvor hun handler. I starten vekslede han mellem søde og ondskabsfulde beskeder, men hurtigt var de fleste ondskabsfulde. 

Skygger - Viden om stalking - Hvad er stalking?

Grov chikane på arbejdspladsen

Stalkingen udviklede sig. Han har sprøjtet lim i hendes dørlåse. Han har også sprættet dækkene op på familiens, flere af Annis venners og Annis egen bil flere gange. Han har lavet hærværk på hendes arbejdsplads ved at male tekster som ’Luder-Anni’ på firmaets døre og på vinduer. Han har ringet op mod 100 gange på hendes arbejde, og blokeret telefonlinien ind i virksomheden. 

Annis arbejdsplads håndterede desværre ikke situationen særlig godt. Anni følte sig isoleret og frosset ud. Politiet kunne i starten ikke se sagens alvor, hvilket gjorde, at hun stod meget alene – og Anni endte med at blive fyret. 

 

Overvågede familie og venner

Jens begyndte at overvåge Annis venner og familie. Han overvågede og forfulgte hende, hendes børn og hendes venner. Han forsøgte at betale naboer, familie og andre for oplysninger om hendes opholdssteder. Han kimede hende ned på telefonen og bombarderede hende med sms’er. I en periode på 17 dage, blev der registreret i alt 5.000 sms’er og 1.400 telefonopkald til Anni og hendes nærmeste. Hendes telefonnummer, som i øvrigt var hemmeligt, havde han på en eller anden måde opsnappet. 

Han forfulgte hende i bogstaveligste forstand fra den ene ende af landet til den anden. Det lod han hende vide, ved at sende sms’er med beskrivelser om, hvilke biler, der kørte foran eller bagved hendes bil. Han lurede ind gennem vinduerne og holdt øje med både hende og hendes datter. En dag ringede han til Anni og fortalte, at han kunne se, hvad hun lavede. Han truede med at lægge nøgenbilleder af hende og hendes halvvoksne datter ud på internettet.

 

Truede med panserværnsraketter

Den dag Jens truede med at affyre panserværnsraketter ind gennem Annis vinduer, reagerede politiet med det samme. På det tidspunkt havde hun været voldsomt forfulgt i et par måneder, uden at politiet havde haft mulighed for at gøre noget. Da politiet senere fandt Jens’ bil, lå der nøgenbilleder af Anni og datteren i bilen. Billederne var taget gennem deres vindue. 

Da Anni fik tilhold mod Jens, besluttede hun sig for at flytte til en ny hemmelig adresse. Mens hun holdt sig væk, pakkede venner og familie hendes lejlighed sammen. Men Jens havde overvåget det hele, og da flyttefolkene kom ned til bilen havde han sprættet bildækkene op på flyttebilen. Da Anni dagen efter tog i mod flyttevognen på den nye adresse, kom Jens storsmilende kørende i kølvandet, foran den nye bolig. Han var fulgt efter hele vejen, 150 km, til det nye sted. Annis plan var mislykkedes. Hun var blevet fundet, før hun overhovedet var kommet i skjul! Anni blev overvældet af magtesløshed og blev endda drevet ud i et selvmordsforsøg.  

Efter selvmordsforsøget kom hun i behandling for depression, men hun stoppede psykologbehandlingen efter få gange. Psykologen var en mand, og pga. stalkingen havde hun havde mistet tilliden til mænd hun ikke kendte. 

 

Varetægtsfængslet

Stalkingen fortsatte og eskalerede – både mod Anni og mod hendes venner og familie. Alle overtrædelser blev anmeldt og Jens blev varetægtsfængslet og også dømt fængselsstraffe – men dog kun 11. måneders straf i alt. Anni var meget skuffet over de korte straffe.  

I forbindelse med Jens’ fængsling, flyttede Anni sammen med sin nye kæreste, som hun senere blev gift med, til et nyt sted i landet. Men straks efter løsladelse fra den anden fængselsdom, opsøgte Jens hende igen, ligesom han opsøgte hendes nye naboer, postbuddet og andre for at få oplysninger om hende.

 

Politi i ny politikreds var afvisende

Anni gik til politiet, men skulle først overbevise den nye politikreds om at tage hende seriøst. Hun blev helt slået ud og fik det fysisk og psykisk dårligere. Hun havde tiltagende ledsmerter, sov meget dårligt og havde mareridt og angst. Først efter pressens interesse i sagen, samt hendes nye mands meget stædige og vedholdende krav om ret til anmeldelse, blev man i politiet klar over sagens alvor.  

Der blev udarbejdet et anklageskrift og Jens blev varetægtsfængslet få dage senere. Han nåede at være løsladt i et par uger. Det viste sig, at Jens havde opsnappet Annis nye adresse gennem nogle af sagsakterne, ligesom han flere gange havde fået hendes telefonnumre herigennem. 

 

Flyttede til ny, hemmelig adresse

Anni og hendes mand planlagde at flytte til en ny hemmelig adresse, mens Jens var frihedsberøvet.  

Her fik de igen navne- og adressebeskyttelse. Alle de nye naboer blev informeret om deres situation, de fik vist et billede så de kunne genkende Jens, ligesom de blev informeret om, hvad de skulle gøre, hvis de så ham i området. Som løsladelsen nærmede sig, blev hun tiltagende anspændt og urolig. Hun kikkede sig konstant over skulderen. Og en dag modtog hun et postkort fra Jens (med stavefejl): 

”Hej din fede ko. Er du lyklig nu…Jeg så dig den anden dag i byn…Din lede smatso, gid din fede røv bliver sprunget af dig …eller du vil blive kørt over!” 

 

Symptomer blev intensiverede
Jens havde ikke fundet Anni endnu, for kortet var sendt til forrige adresse, men magtesløsheden blev overvældende for Anni og hendes livsgnist forsvandt. Alle hendes symptomer blev intensiveret. Hun turde ikke gå uden for døren, heller ikke for at tømme postkassen. Hun sad for nedrullede gardiner, når hendes mand var på arbejde. Hun reagerede voldsomt hver gang telefonen ringede. Hun brugte al sin vågne tid på at spekulere. Hun følte stor skyld og til sidst fik hun seriøse selvmordstanker. En dag blev hun ramt af voldsom svimmelhed og faldt om med en blodprop i hjernen. 

 

Opsøgte psykolog

Annis mand fik hende overtalt til at opsøge en psykolog. Det blev et vigtigt vendepunkt. Anni fik forståelse for, hvad det var for en type mand hun var oppe i mod. Hun fik redskaber til at tackle angsten og uroen og til at tage kontrollen over sit eget liv tilbage. Hun lærte, hvordan hun skulle tackle frygten for, at han måske ville stå der igen en dag. ’Hvis jeg bare var gået til psykolog noget tidligere, så ville jeg have været meget foruden!’, siger Anni. 

At være stalket af Jens har haft store menneskelige konsekvenser for Anni og hele hendes familie. Hun er gået psykisk helt ned flere gange, og sat i behandling med antidepressiv medicin på grund af depression. Hun udviklede symptomer på PTSD som flash-backs, angst, hypervagtsomhed og meget mere. I forløbet har hun herudover udviklet en svær gigtlidelse. Hun er blevet så handicappet, at hun nu ved, at hun aldrig kommer tilbage på fuldtidsarbejde. 

Anni og hendes mand lever stadig den dag idag i skjul for Jens.