Pårørende

Stalking påvirker i høj grad også folk omkring de direkte involverede. Som pårørende kan man opleve sine nærmeste være fanget i en svær og kompliceret situation. Det gælder både som pårørende til en udsat og til en udøver.

 

Ofte er det svært at gennemskue og forstå situationen, ligesom det er svært at se en man holder af blive påvirket af den voldsomme situation. Som pårørende kan du gøre brug af Dansk Stalking Centers tilbud. Brug for hjælp og sparring?

pårørende holder barn under stalking-situation

Det kan du gøre som pårørende

Afskærmning og Nul-kontakt

Hjælp den udsatte til afskærmning
og nulkontakt

Overblik og dokumentation

Hjælp med at få overblik over situationen – herunder indsamling af dokumentation

Tilbyd hjælp

Tilbyd at hjælpe med praktiske gøremål
fx indkøb

Vær anerkendende

Forsøg at have en anerkendende og imødekommende tilgang til situationen

Hjælp og rådgivning

Mange pårørende til stalking udsatte oplever, at de kan have lyst til at involvere sig ved direkte at kontakte og opsøge den anden part. Det er forståeligt – men uhensigtsmæssigt – da det ofte vil have den modsatte effekt og fremprovokere yderligere stalking.

Pårørende til en udsat?

At være pårørende til en stalkingudsat kan være frustrerende. Mange føler sig magtesløse og er ofte bekymrede for den udsatte. Som pårørende kan du kontakte Dansk Stalking Center og få hjælp til, hvordan du bedst hjælper den udsatte og dig selv som pårørende.

 

Læs mere om centrets tilbud for hjælp og rådgivning her.

Pårørende til en udøver?

At være pårørende til en udøver kan være en kompliceret situation. Som pårørende til en udøver kan du kontakte Dansk Stalking Centers telefonrådgivning eller kontakte centrets telefonlinje rettet mod udøvere. Her kan du søge sparring og rådgivning omkring den aktuelle situation.

 

Læs mere om centrets tilbud for udøvere her.

De fleste af mine venner og min familie har enten trukket sig fra mig, eller også trak jeg mig fra dem. Stalkingen gik jo ud over mange i mit netværk, fordi han opsøgte dem midt om natten, på arbejdet eller nede i Brugsen. Helt automatisk begyndte folk at trække sig.

- Kvinde udsat for stalking af ekspartner
"For tre måneder siden var jeg en helt almindelig pige, der levede et ganske almindeligt liv med min lillebror og mor. Det ændrede sig brat, da en forsmået mand så sig sur på min mor og indledte et tre måneder langt angreb på min familie, der kun eskalerede for hver dag, der gik. Min hverdag ændrede sig fuldstændig fra den ene dag til den anden. Jeg var ikke tryg nogen steder, og jeg kunne ikke flygte."

- Datter til stalkingudsat kvinde
Previous slide
Next slide

Hjælp til børn

Børn kan i høj grad blive påvirket, når nogen tæt på dem er udsat for stalking. Som barn af en stalkingudsat kan man opleve at blive direkte involveret ved fx at blive kontaktet af udøveren. Derudover kan børn blive påvirket af den situation som deres forælder befinder sig i, da det at være stalkingudsat fx kan påvirke overskuddet til at være forælder.

 

Dansk Stalking Centers tilbyder pædagogiske samtaleforløb for børn. 

Pårørende - barn