Telefonlinje for udøvere

27 60 40 16

Åbningstider

Mandag 10-11

Tirsdag  10-11
Onsdag  14-15

Torsdag 10-11

Fredag 10-11

Åbningstider

Mandag 10-11

Tirsdag  10-11
Onsdag  14-15

Torsdag 10-11

Fredag 10-11

Udøver af stalking?

Alle kan opleve udfordringer i relationen til andre mennesker. Men særligt i forbindelse med brud og afvisninger, kan følelsen af uretfærdighed eller vrede skabe handlinger, der kan være svære at forstå og kontrollere.

 

Stalking kan opstå i forskellige situationer, hvor man har svært ved at slippe tankerne om en bestemt person. Det kan fx være efter et brudt parforhold, på baggrund af følelsen af uretfærdighed eller vrede og forelskelse. Både mænd og kvinder kan være udøvere af stalking, ligesom at personen, der bliver stalket, også kan være både en mand og en kvinde.

 

At stalke er ofte præget af kaos, desperation og måske jalousi. Ligesom at man kan opleve sig fastlåst og have svært ved at ændre på situationen. Er man havnet i en sådan situation, kan det for mange give mening at stoppe op og få hjælp til at håndtere følelser og impulser, der ligger bag stalkingen.

en stalker, der sender beskeder ved hjælp af en mobiltelefon

Hvad vil det sige at stalke?

Stalking kan indebære forskellig adfærd. Disse tre er eksempler på stalkingadfærd.

Kontakt

Stalking kan foregå som gentagne kontaktforsøg
fx telefonopkald, sms'er og fysisk opsøgen

Kontakt

Stalking kan foregå som gentagende kontaktforsøg fx telefonopkald, sms'er og fysisk opsøgen

Overvågning

Stalking kan være at overvåge
fx via sociale medier eller GPS-tracking

Chikane

Stalking kan være chikanerende og forstyrrende adfærd
som fx hærværk, uønskede gaver og rygtespredning

Chikane

Stalking kan være chikanerende og forstyrende adfædsom fx hærværk, uønskede gaver og rygtespredning

Få hjælp til at bryde mønstret

Dansk Stalking Center tilbyder gratis hjælp til at stoppe med at stalke. Et samtaleforløb tilrettelægges individuelt og har til hensigt at give værktøjer til at kunne forstå, stoppe op og håndtere følelser og handlinger relateret til stalking.

 

Det er uforpligtende at kontakte Dansk Stalking Center.

Strand Udøver - Hvordan føles stalking?
"Jeg kunne blive så desperat, at jeg truede med at kaste mig ud foran et tog, hvis hun ikke ville høre på mig. Hun svarede kun sjældent. Så kørte jeg hen til hende. Skulle lige se, om der var lys. En gang sad hun og hyggede med en anden. Jeg gik rundt om hendes hus. I vrede gav jeg bilen et los på døren. Der kom en bule. Jeg skyndte mig væk. På et tidspunkt blev jeg kontaktet af politiet og fik en advarsel. Der gik det op for mig, at det var stalking, men jeg kunne ikke stoppe af mig selv. Det er ikke noget, jeg er særlig stolt af"

-Udøver af stalking
"Jeg ved ikke, hvordan det kunne udvikle sig sådan. Vi var kærester i et år. Da hun sagde, at det var slut, satte det sig ligesom fast i mit hoved. Jeg kunne ikke stoppe tankerne om hende, jeg ville forklare, at hun tog fejl af mig. Det var især om aftenen, det var værst. Hvad lavede hun mon? Havde hun allerede fundet en anden? For det meste var jeg ked af det og savnede hende, men ofte mærkede jeg et raseri og en følelse af uretfærdighed. Jeg sendte sms efter sms. Jo flere jeg sendte, jo mere opsat blev jeg på, at hun skulle svare"

-Udøver af stalking
Previous slide
Next slide

Hvorfor stalke?

Der kan være mange grunde til, at en person begynder at stalke. Følgende perspektiverne bygger på Dansk Stalking Centers viden og erfaring.

 

At være fanget i sine følelser

Når mennesker oplever brud eller afvisninger fra andre kan stærke kræfter komme i spil. Voldsomme følelser af kaos, tomhed, jalousi, vrede eller desperation kan tage over. For nogle bliver disse følelser og impulser både svære at forstå og kontrollere.

 

Nogle føler sig helt misforstået eller uretfærdigt behandlet, og de har svært ved at give slip og acceptere bruddet eller afvisningen.

 

Nogle oplever, at de handler og opfører sig på måder, som de ikke havde forstillet sig – men de har alligevel svært ved at stoppe. Mange oplever en fornemmelse af at være fanget i en kaotisk desperation, hvor temperament og følelser tager magten.

Når ønsket om kontakt tager over
Følelsen af at skulle have kontakt til personen – igen og igen, uanset om man bliver afvist og henvendelserne er uønskede, er altafgørende. Tankerne og hele situationen har ligesom sat sig fast.

 

En sådan situation kaldes stalking – hvor en person vedvarende kontakter, overvåger eller chikanerer en anden, som oplever det uønsket og grænseoverskridende.

 

Ønsket om at få kontakt og information om den anden kan fylde så meget, at man oversvømmes af tankerne om den, man har svært ved at give slip på – uanset om man er på arbejde, hjemme eller ude med vennerne. Det føles måske som en lille lindring at se eller høre noget om personen, men hurtigt vender tankerne og trangen til at få kontakt eller vide mere om personen tilbage.