Sommeren er for langt de fleste af os en dejlig tid, hvor vi slapper af, oplever og lader op. For familier ramt af stalking er sommeren ofte også en anledning til at sænke skuldrene. Men det er også en tid, der kan være præget af skam og skyld over ikke at kunne det samme som de andre. I denne artikel sætter vi fokus på, hvordan det er at være stalkingramt familie i en sommertid og kommer med gode råd.

Stalking sætter sine tydelige spor i de familier, der er ramt. Nerverne er ofte flossede og energien er lav. Derfor er der brug for en velfortjent pause en gang imellem – og sommerferien kan være lige det break, man som stalkingramt familie har brug for.

 

Men sommerferien kan for mange forældre også være forbundet med skyld og skam, fordi man ikke har det samme overskud som andre forældre eller det samme økonomiske råderum. Rigtig mange stalkingudsatte har mistet tilknytningen til arbejdsmarkedet på grund af stalkingen eller er sygemeldt. Derfor er pengene for mange små. Stalkingen tærer også gevaldigt på overskuddet og derfor oplever mange, at de ikke har energi til ret meget eller at dagsformen svinger gevaldigt. Det kan efterlade den stalkingudsatte forælder med dårlig samvittighed, fordi man så gerne vil give sine børn en dejlig sommer med en masse oplevelser ligesom de andre børn i klassen.

 

”Vi skal bare være hjemme”

Børn af stalkingudsatte oplever også, at sommeren kan være forbundet med negative følelser. Nogle børn slår blikket ned, når de bliver spurgt til deres sommerplaner, fordi de ”bare skal være derhjemme”. Og for nogle kan sommerferien være forbundet med ensomhed, fordi alle kammeraterne tager væk. Det er også en tid, hvor der ikke er så mange distraktioner fra de kedelige og mørke tanker, og derfor kan ferien for nogle børn og unge opleves negativt.

 

Som forælder kan det være en god idé at italesætte, at man godt ved, at overskuddet og økonomien ikke er så god lige nu, men at man ønsker at finde på nogle gode ting at lave sammen. Ud fra det overskud, man har, kan man lave planer for aktiviteter, der for barnet er underholdende og føles ferieagtige.

 

Sænk forventningerne

Når det kommer til ferieplaner kan man hurtigt føle, at der skal ske en hel masse og at alting koster en masse penge. Når man kigger på sociale medier, kan det nemt se ud som om, at alle er ude at rejse eller i Tivoli hele tiden.  

 

Som stalkingudsat forælder er det vigtigt at sænke forventningerne og lave realistiske planer. For børn kan selv små ting føles ferieagtige – som at få lov at sove længe eller spise is hver dag – så derfor bør man dyrke de aktiviteter, der er overskuelige, og bruge de muligheder for netværk og oplevelser, som man har.

 

Sommerferien kan nemlig være en mulighed for at sænke skuldrene lidt og at tanke lidt op på positivlisten som forælder. Det er en mulighed for at lave aktiviteter sammen, som man måske ikke normalt plejer at lave. Det kan være at spille brætspil, lave mad sammen eller tage på små udflugter.

 

Herunder har vi samlet en række gode råd til stalkingudsatte forældre. Her kan man blandt andet også finde links til billige eller gratis aktiviteter og oplevelser, man kan lave med sit barn i sommerferien.

Stalkingramt familie i en sommertid

Gode råd til stalkingudsatte forældre i sommerferien

Rigtig mange stalkingramte familier har en stram økonomi. Det betyder dog ikke, at der ikke er masser af oplevelser og aktiviteter, man kan deltage i. De fleste kommuner arrangerer aktiviteter for børn og unge i løbet af sommerferien, så tjek din kommunes hjemmeside for at se muligheder. Derudover kan du finde inspiration til gratis eller billige aktiviteter via følgende link. 

 

Mødrehjælpen har samlet en liste over billige og gratis oplevelser: Se Mødrehjælpens liste

Farberedt har lavet en liste med 25 sjove og næsten gratis ideer til ting, man kan lave: Se Farberedts 25 ideer

På VisitDenmarks hjemmeside kan du søge på gratis seværdigheder i dit område: Besøg VisitDenmark

Som stalkingudsat kan overskuddet være meget lille og svingende. Forsøg at lave lidt planer, så der sker noget, men tag hensyn til, hvor meget overskud du har. I kan evt. starte dagen med et lille morgenmøde, hvor I planlægger, hvad der skal ske i løbet af dagen. Her kender du måske bedre dagsformen og hvad du har overskud til. Er det lavt, skal I måske nøjes med en dag hjemme, hvor I spiller et spil. Er det højere, kan I måske tage på en udflugt ud af hjemmet. 

Som stalkingramt kan man til tider føle sig lagt ned og at batterierne er helt flade. Hvis du har et netværk, så overvej, hvordan du kan aktivere det i sommerferien. Er der måske et familiemedlem, som kan hjælpe med indkøb eller børnene kan komme på ferie hos? Eller har du en ven, der kan tage børnene med på en udflugt eller tage med jer, når I er afsted?

Sommerferien giver mulighed for, at man kan komme væk. For mange stalkingudsatte kan hjemmet og det daglige miljø være forbundet med vagtsomhed og føles som et usynligt fængsel. Derfor kan det at tage væk betyde, at man får skuldrene lidt ned og kan trække vejret mere frit. Hvis økonomien ikke er til at rejse nogle steder hen, kan du undersøge, om der er nogen i dit netværk, der har et sommerhus, du kan låne eller hvor I kan komme på besøg. Mange organisationer arrangerer også feriekolonier for familier, hvor økonomien er stram.   

I sommerferien kan der være behov for at lave andre aftaler for overlevering af børn – det kan f.eks. være, at daginstitutionen, som plejer at være overleveringssted, er lukket. Her kan du overveje, om overleveringen skal foregå et sted med overvågning, f.eks. en tankstation eller en station, eller et sted langt fra hjemmet. Det kan også være, at det skal være en anden person, der står for overleveringen. 

Hvis du lægger billeder på sociale medier kan der være en risiko for, at udøver kan bruge det til at finde jer. Tænk derfor over, om de billeder, du poster, kan være med til at lokalisere jer. 

Hvis det ikke er muligt at tage væk og stalkingen foregår omkring hjemmet eller i lokalmiljøet, er det en god idé at overveje sikkerhedsforanstaltninger. Det kan være, at du kan tage en ven med på legepladsen, at du har en mobiltelefon med en hotline, at du har gjort dig overvejelser om at kunne løbe ind i nærmeste supermarked, hvis udøver dukker op, eller du kan tage hen, hvor der er andre, der dermed kan skabe tryghed og sikkerhed. Du kan også downloade vores app Skytsengel, hvor du kan udløse en alarm eller bede dit netværk om at følge dig på et kort. Du kan læse mere om Skytsengel her.

I sommerferien er man sammen 24/7 og det kan godt slide lidt på overskuddet – især hvis man er stalkingudsat. Husk derfor at tillade dig selv at holde pauser, hvor du kan lade op. Det er vigtigt at sige til dig selv, at du ikke kan være på hele tiden, og at det derfor er helt ok at sætte en film på, bede børnene om selv at finde på lege eller at få aflastning i dit netværk.